Heb je een vergunning voor een overkapping aan huis nodig?

We zien het steeds vaker in Nederland: een terrasoverkapping waarin je heerlijk kunt genieten van de lange zomeravonden. Zie jij jezelf ook wel zitten in je eigen beschutte plekje in de tuin en wil je een terrasoverkapping laten plaatsen? Dan vraag je je natuurlijk af of je een overkapping vergunning nodig hebt. In deze blog bespreken we de voorwaarden voor het vergunningsvrij plaatsen van een overkapping. Ook gaan we dieper in op de aanvraagprocedure van een vergunning. Zo weet je zeker dat je straks zorgeloos kunt genieten van het eerste wijntje onder jouw eigen overkapping.

Overkapping aan achterzijde huis vergunningsvrij

Een vergunning voor een overkapping is, anno 2021, niet altijd nodig. Sterker nog, sinds 2014 mag in veel gevallen vergunningsvrij gebouwd worden. De tuin overkapping moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • De overkapping staat op het achtererf
  • De overkapping valt binnen een zone van 2,5 meter en is niet hoger dan 4 meter
  • De oppervlakte van de overkapping is niet groter dan 50 procent van de tuin
  • De overkapping wordt niet gebruikt als hoofdwoning

Achtererf

Een tuin overkappen mag alleen zonder vergunning gebouwd worden, als deze op het achtererf geplaatst wordt. Met andere woorden: een vergunning voor een overkapping in de achtertuin is niet nodig. Voor een overkapping aan huis vast, zoals een carport, is wel een vergunning vereist.

Hoogte overkapping

Een overkapping mag maximaal 4 meter hoog zijn als deze binnen een afstand van 2,5 meter van het hoofgebouw wordt gebouwd. Een overkapping die buiten de 2.5 meter-zone valt, mag niet hoger zijn dan 3 meter.

Oppervlakte overkapping

Er zijn weinig regels met betrekking tot de oppervlakte van een overkapping in de tuin. Houd er wel rekening mee dat de totale oppervlakte van een overkapping niet meer dan de helft van de totale afmeting van het achtererf mag beslaan.

Gebruik van de overkapping

Staat de overkapping binnen de 2,5 meter-zone? Dan moet de functie van de overkapping gelijk zijn of ondergeschikt aan de functie van de hoofdwoning. Staat de overkapping verder van het hoofdgebouw, dan moet de overkapping ondergeschikt zijn aan de woning.

Vergunning overkapping

Welke vergunning heb je nodig voor een overkapping aan huis of in de tuin?

Bovengenoemde voorwaarden staan omschreven in het bouwbesluit. Elke gemeente moet zich aan de richtlijnen van dit besluit houden. Daarnaast kunnen gemeenten extra voorwaarden hanteren. Het is daarom altijd verstandig om, voordat je een overkapping gaat bouwen, bij je eigen gemeente na te vragen welke regels er gelden.

Voldoet jouw beoogde overkapping niet aan de voorwaarden? Dan ben je verplicht om een vergunning aan te vragen. Een vergunning voor een overkapping in de achtertuin of aan huis valt onder de omgevingsvergunning. Deze vergunning verving in 2010 de bekendere ‘bouwvergunning’.

Vergunning aanvragen

Een vergunning aanvragen voor je overkapping kan via de website van jouw gemeente of via het omgevingsloket. Je zult je plannen voor de overkapping dan moeten toelichten, eventueel met een bouwtekening. De gemeente toetst de plannen onder andere aan het bouwbesluit en de lokale bouwverordening. Daarnaast worden de plannen gepubliceerd in de krant en op de website, zodat buren of andere belanghebbenden de mogelijkheid krijgen om bezwaar te maken.

Houd er rekening mee dat de gemeente acht weken de tijd heeft om jouw aanvraag te beoordelen. Wanneer dat nodig is, kan de beslistermijn met nog eens zes weken worden verlengd. Wil je al snel een overkapping maken, vraag de vergunning dan op tijd aan.

De kosten voor een overkapping vergunning

Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning brengt de gemeente kosten in rekening. Deze kosten heten ‘leges’. De kosten voor een vergunning verschillen per gemeente, maar meestal gaat het om 2 procent van de bouwkosten, exclusief BTW. Neem voor de exacte kosten voor een overkapping vergunning contact op met je gemeente.

Meer informatie over terrasoverkappingen?

Mag je jouw overkapping vergunningsvrij plaatsen of heb je al een vergunning gekregen voor het plaatsen van een overkapping? Dan begint het leuke werk: de overkapping inrichten en vormgeven. Hiervoor zijn geen extra vergunningen vereist. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In onze andere blogs lees je alle ins & outs over terrasoverkappingen. Wist je bijvoorbeeld al dat je jouw overkapping kunt dichtmaken met onze glazen schuifdeuren, glazen schuif-draaisystemen of glazen vouwwanden? Je leest er meer over in de blog ‘Overkapping dichtmaken’.

Heb je na het lezen nog vragen over het vergunningsvrij plaatsen van een overkapping of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact met ons op

Bel voor een afspraak of stuur ons een e-mail bericht

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 10 MB.
    Je gebruikt een verouderde webbrowser

    Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

    ×