4 tips om je balkon katproof te maken

Voor een kat op het balkon zit het ongeluk in een klein hoekje. Een kat mag volgens het gezegde dan altijd op zijn pootjes terecht komen, maar een val van een balkon blijft helaas levensgevaarlijk voor je viervoeter. Botbreuken liggen op de loer en ook een klaplong komt vaak voor bij katten die van het balkon zijn gevallen. In het ergste geval overleeft je huisdier zo’n val zelfs niet.

Als katteneigenaar is dat natuurlijk je grootste nachtmerrie. Gelukkig zijn er veel manieren om je balkon katproof te maken. In deze blog zetten we daarvoor alle tips op een rijtje.

1.    Een katveilig balkon met een kattenplankje

Iedere katteneigenaar weet: katten zijn uitermate nieuwsgierig. Ze gaan graag op ontdekkingstocht en willen alles wat ze zien het liefst van dichtbij bekijken. Dat is wat katten zo leuk maakt, maar voor baasjes met een balkon is het ook een probleem. Want hoe zorg je ervoor dat je kat niet de hele dag op het randje van je balkon op voorbijvliegende vogeltjes zit te azen? En hoe laat je je kat de buitenwereld vanaf je balkon ontdekken, zonder dat hij daarbij het risico loopt om vanaf de derde etage naar beneden te vallen?

Met een simpele ingreep maak je je balkon gelukkig snel en eenvoudig veilig voor katten. Om je kat te behoeden van een val, raden we aan om een plankje nét onder de balkonrand te installeren. Dit kattenplankje wordt zonder twijfel het favoriete plekje voor je huisdier. Je zult hem er regelmatig aantreffen, terwijl hij tevreden spinnend staart naar de buitenwereld die aan zijn poten ligt.

2.    Leid je kat een beetje af

Als je wilt dat je kat niet continu geobsedeerd vanaf het balkon naar beneden zit te staren, is een beetje afleiding op het balkon ook niet verkeerd. Zorg ervoor dat er op het balkon zo veel te doen is, dat de buitenwereld niet meteen interessant is.

Zet bijvoorbeeld een mooie krabpaal op het balkon, waar je kat lekker zijn poten aan kan krabben. Ook wat groen op je balkon is fascinerend voor je viervoeter. Let hierbij wel op dat je geen giftige planten kiest.

Kattengras op je balkon

Een keuze die altijd goed is, is kattengras. Niet alleen ziet het er gezellig uit en leidt het je kat af van de gevaren buiten het balkon, het eten van dit gras zorgt voor een betere spijsvertering bij je kat. Zo vermindert het de kans op het ophoesten van haarballen. Een win-winsituatie dus!

3.    Een katproof balkonafscheiding

Met een kattenplankje en voldoende afleiding verklein je het risico op een val aanzienlijk, maar sluit je het helaas niet volledig uit. Als je je balkon echt voor 100 procent katproof wilt maken, dan moet je op zoek gaan naar manieren om je balkon dicht te maken voor je kat.

Kattennet als balkonafscheiding

Je balkon dichtmaken kan bijvoorbeeld met een kattennet. Zo’n kattennet is te koop in verschillende formaten en vangt je kat op als hij naar beneden dreigt te vallen.

Echter heeft een netafscheiding ook veel nadelen en is het niet zo veilig als je misschien denkt. Katten zijn intelligente wezens en kunnen met hun tanden en nagels redelijk eenvoudig een gat in een net maken. Bovendien is zo’n net, waar vaak van alles in blijft hangen, niet ideaal als je zelf ook af en toe wilt genieten van je balkonuitzicht.

Volledig katproof balkon met een glazen wand

Een optie die misschien wat prijziger is, maar wel volledig veilig én mooi, is een glazen wand. Met de balkonbeglazing van Glazen Wanden Specialist maak je je balkon helemaal dicht voor je kat en loopt je viervoeter geen enkel gevaar meer. Hij kan ongestoord zijn nieuwsgierige blik op de buitenwereld werpen, zonder valrisico en zonder dat het jouw uitzicht belemmert.

Wil je af en toe toch nog even genieten van frisse lucht of het mooie weer? Dat kan! Een glazen wand kun je openschuiven en/of -draaien, waardoor je gemakkelijk een open zonbalkon kunt creëren als je kat binnen een dutje doet. En als hij polshoogte komt nemen, dan doe je de wand gewoon weer dicht en maak je je balkon in één klap weer katveilig.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van beglazing voor jouw balkon? Neem dan gerust contact met ons op.

4.    Houd je huisdier in de gaten

De belangrijkste tip om ongelukken te voorkomen, is om je kat goed in de gaten te houden. Katten blijven onvoorspelbare dieren, die af en toe rare sprongen maken. Het beste kun je je kat dus goed in het oog houden als hij op het balkon zit, zodat je meteen in kunt grijpen zodra er iets mis dreigt te gaan.

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 10 MB.
    Je gebruikt een verouderde webbrowser

    Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

    ×