Je schuifpui beveiligen tegen inbraak

Het is van groot belang om je schuifpui goed te beveiligen. Een schuifpui is een echte eyecatcher voor jouw woning. Niet alleen voor jou, maar ook voor inbrekers. Zij weten maar al te goed dat een schuifpui vaak slecht beveiligd wordt. Een gemakkelijke manier om een huis binnen te komen.

Een simpel schuifpuislot is gemakkelijk  open te krijgen. Daarna is het een kwestie van de pui uit de rails tillen en de inbrekers zijn binnen.

Om een inbraak te voorkomen helpen wij je met deze blog. We leggen uit hoe jij jouw schuifpui optimaal kunt beveiligen.

Zó beveilig je een schuifpui

Er zijn veel verschillende opties voor het beveiligen van je schuifpui. Voor welke optie je ook kiest, controleer je beveiliging grondig op keurmerken. Ga voor kwaliteit, ook al is dat iets duurder.

Belangrijke keurmerken zijn het SKG (keurmerk voor kwaliteit en veiligheid) en het PKVW (politiekeurmerk veilig wonen). Vraag een verkoper altijd naar deze keurmerken voordat je een aankoop doet.

Er zijn grofweg drie opties voor het beveiligen van je schuifpui:

 1. Schuifpui balkslot
 2. Oplegslot
 3. Stift vergrendeling

We lichten de opties hieronder verder toe.

Schuifpui balkslot

Een balkslot monteer je in de rails van je schuifpui. Hierdoor kan het paneel niet volledig worden geopend of uit het frame worden getild.

Een balkslot is de beste beveiliging voor een schuifpui, omdat het verwijderen van een paneel voor inbrekers dé manier is om een pui open te breken. Bovendien is het systeem niet zichtbaar en werkt het balkslot ook op een kierstand. Je kunt dus gewoon ventileren terwijl je schuifpui goed beveiligd is.

Een balkslot is echter ook het duurste beveiligingssysteem voor een schuifpui. Daarom raden wij aan om je altijd te laten adviseren door een expert. Wij kunnen je daarbij helpen.

Oplegslot

Zoek jij een goedkopere optie voor het beveiligen van je schuifpui? Ga dan voor een oplegslot. Controleer om kwaliteit te garanderen wel of het slot een keurmerk (SKG en PKVW) heeft.. Voor het SKG keurmerk zijn er drie gradaties: één, twee of drie sterren. Hoe hoger het aantal sterren, hoe veiliger het oplegslot.

Een oplegslot is gemakkelijk zelf te monteren en vereist geen hulp van een expert.

Let op: voor sommige schuifpuien vervalt de garantie op het moment dat je erin gaat schroeven of boren.

Stiftvergrendeling

Een andere oplossing voor het beveiligen van je schuifpui is de stiftvergrendeling.

Dit is een goede beveiliging voor de buitenkant van de schuifpui en heeft als bijkomend voordeel dat het er sierlijk uit ziet. Nadeel is dat dit systeem niet voldoet aan de eisen van het PKVW-keurmerk. De stiftvergrendeling is namelijk vrij gemakkelijk te forceren van binnenuit.

Een schuifpui wordt naast als ingang ook vaak als uitgang gebruikt door inbrekers. Daarom is het minstens zo belangrijk om de schuifpui aan de binnenkant goed te beveiligen.

Ons advies? Investeer in een balkslot of een oplegslot. Een stiftvergrendeling heeft niet de voorkeur. Deze is minder inbraakwerend en zal je schuifpui niet optimaal beveiligen.

Extra tips voor het inbraakwerend maken van je woning

Buiten het installeren van een balkslot of oplegslot in je schuifpui, hebben we nog tien algemene beveiligingstips voor je. Hiermee kun je je woning nog beter weren tegen inbrekers:

 1. Investeer in goede sloten voor je deuren en ramen. Dus ook voor je schuifdeur!
 2. Doe altijd alle deuren en ramen op slot wanneer je je woning verlaat of wanneer je gaat slapen.
 3. Laat een bewoonde indruk achter, door enkele (spaar)lampen aan te laten staan. Inbrekers willen liever geen confrontatie dus zullen sneller voor een leeg-ogende woning gaan. Zorg ook voor voldoende buitenverlichting. Niet alleen bij de voordeur, maar bijvoorbeeld ook in de voor-en achtertuin. Hierdoor is de kans groter dat omstanders (of jijzelf) de inbreker kunnen zien.
 4. Zet nooit op social media dat je een dagje weg bent of op vakantie gaat. Wen jezelf aan om pas achteraf dit soort zaken op social media te posten. Of zorg ervoor dat je accounts goed beveiligd zijn. Een tip: controleer of ‘vrienden van vrienden’ jouw posts kunnen zien en zet dit uit.
 5. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Bijvoorbeeld een dure tv of laptop, maar ook kunst en zeldzame verzamelstukken.
 6. Word lid van een buurtpreventie WhatsApp-groep. Is deze er nog niet in jouw buurt? Neem dan het initiatief! Zo kun je elkaar gemakkelijker waarschuwen en schrik je inbrekers af met een bord als deze:
 7. Investeer eventueel in een alarmsysteem.
 8. Plaats anti-klimstrips en/of scherpe punten tegen schuttingen, muurtjes en je dak. Maak het inbrekers zo moeilijk mogelijk om binnen te komen.
 9. Laat geen sleutels aan de binnenkant van deuren en ramen zitten. Het is een fabel dat inbrekers het slot niet kunnen forceren. Leg je sleutels altijd buiten zicht om te voorkomen dat een inbreker ze vindt. Als sleutels in de verkeerde handen komen, moet je namelijk alle sloten vervangen. Dit wordt niet verzekerd.

(Bron: Elro.eu)

Meer weten over schuifpuien?

Heb jij hulp nodig bij het beveiligen van jouw schuifpui? Neem contact op voor een persoonlijk advies. Dit kan telefonisch via 0493-688454 of per e-mail via info@glazenwandenspecialist.nl. Onze experts staan klaar om je te helpen!

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je gebruikt een verouderde webbrowser

  Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

  ×