Meer licht in huis? 10 slimme tips voor meer daglicht

Volgens artsen en psychologen kan een donkere woning somberheid veroorzaken. Zeker in de wintermaanden heeft de duisternis effect op je lichaam.

Moe, slechte concentratie, lusteloos. Herken je dat? Dan is het tijd voor meer licht in huis. We hebben licht nodig om ons gelukkig te voelen. Licht komt namelijk direct binnen via ons netvlies, onze hersenen maken er het gelukshormoon serotonine mee aan.

Met genoeg licht in huis heb je een beter humeur en kun je beter presteren. Dus zet het licht maar op groen om meer licht in huis te brengen!

Hoewel je het grootste verschil zult ervaren als je meer ramen plaatst, zijn er ook gemakkelijkere en goedkopere manieren om meer daglicht in huis te halen. In deze blog geven we je daarom 10 slimme tips waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Kies voor lichte kleuren in huis

Het toepassen van lichte kleuren klinkt als een open deur, maar we geven deze tip niet zonder reden. Een licht interieur helpt namelijk om het daglicht te weerkaatsen.

Daar waar donkere kleuren als een spons werken en licht opnemen, hebben lichte kleuren juist het effect van een spiegel. Schilder de muren daarom het liefst in een lichte kleur, bijvoorbeeld gebroken wit.

Vergeet hierbij ook je meubels niet! Heb je nu bruine eikenhouten of koloniale meubels? Schilder ze, of vervang ze door een lichtere variant.

Nog makkelijker is om met behulp van accessoires je meubels wat op te lichten. Een licht tafelkleed doet bijvoorbeeld al wonderen en dan hoef je een goede tafel niet onnodig te vervangen.

2. Zorg voor ruimte in de kamer

Staat je kamer vol met grote meubels en accessoires? Veel grote meubels zorgen voor schaduw en breken het binnenvallende licht. Zeker als je meubels voor een raam hebt staan.

Wees dus streng en ga ‘ontspullen’: zorg voor meer ruimte in je huis. Met meer ruimte heb je direct meer lichtinval.

Let er ook op dat je niet te veel accessoires plaatst, en hang er niet je gehele muur mee vol. Minimalisme maakt de weg letterlijk vrij voor meer licht.

3. Maak de omgeving van je ramen licht

Meer lichtinval in huis begint bij je ramen. Versterk de lichtinval door de omgeving van je raam licht te maken.

Kies voor witte of gebroken witte kozijnen, lichte en licht-doorlatende gordijnen en een lichte vloer. Zo benut je het daglicht optimaal.

4. Haal lichtblokkades weg

Zorg ervoor dat je ramen alle ruimte krijgen door lichtblokkades weg te halen.

  1. Staan er bomen of struiken buiten voor het raam? Snoei ze dan op tijd of kies voor lage planten.
  2. Staan er binnen hoge meubels voor je raam? Verplaats ze dan naar een andere plek in je kamer om je raam helemaal vrij te maken.
  3. Verzamel je van alles op je vensterbank? Leuk, maar dat is wel een dwarsligger voor licht. Haal er een paar weg en laat alleen de aller-allerleukste accessoires staan.

5. Zet de kracht van een spiegel in

Als lichte kleuren koningin zijn, dan is een spiegel koning in het weerkaatsen van licht.

Plaats een spiegel tegenover een raam in je kamer, zodat de spiegel het binnenvallende licht kan reflecteren.

Met spiegels zorg je er bovendien voor dat je ruimte groter lijkt. Win-win!

6. Stem je lampen op elkaar af

Als de avond valt, moet je daglicht vervangen door kunstlicht. Dan spelen je lampen dus de hoofdrol. Wanneer je jouw lampen goed op elkaar afstemt, heb je ook ‘s avonds meer licht in huis.

Ga eens na op welke plekken je al genoeg lamplicht in je kamer hebt en waar nog niet. Begin dan eerst met je vaste basisverlichting, zoals plafondlampen, wandlampen of inbouwspots. Kijk vervolgens naar praktische, losse verlichting op plaatsen waar je extra licht kunt gebruiken, zoals boven de eettafel of in je leeshoekje. Tot slot bepaal je de sfeer met bijvoorbeeld dimbare spots, kaarsen of kleine staande lampen.

7. Investeer in daglichtlampen

Wil je met kunstlicht zo dicht mogelijk in de buurt van natuurlijk licht komen? Dan zijn daglichtlampen zeker aan te raden. Daglichtlampen komen dicht in in de buurt bij natuurlijk daglicht, met alle gezondheidsvoordelen van dien.

Er zijn bijvoorbeeld energielampen met blauw licht die je de ervaring geven van een strakblauwe hemel in de zomer. Maar je kunt ook daglichtlampen kopen met wit licht, die de zon nabootsen.

8. Maak ruimte voor meer ramen of een lichtkoepel

Het meeste werk, maar ook de meeste impact: meer licht in huis creëren met extra ramen. Kun je een muur openbreken om er een raam in te (laten) plaatsen? Dan haal je hiermee in één keer veel meer daglicht in je kamer.

Denk in plaats van aan de muren ook aan het dak. Ook een dakraam, dakkapel of lichtkoepel zorgen voor meer lichtinval in huis. En nee, een lichtkoepel is er niet alleen voor platte daken. Met een reflecterende buis haal je ook vanaf een schuin dak het licht naar binnen.

9. Vervang een muur door een schuifpui of glazen wand

Heb je er weleens aan gedacht om een muur te vervangen voor glas? Denk dan zeker eens na over een glazen schuifwand.

Het zorgt direct voor meer licht en maakt je woning ruimtelijker. Een schuifpui is ook een mooie vervanging van een deur of muur tussen je kamer en je tuin. Met een glazen schuifpui haal je buiten naar binnen. Je kunt zelfs je hele wand vullen met glas en zo meer daglicht in huis halen.

10. Maak van een dichte deur een deur met glas

Begeleid het licht in je kamer beter door dichte deuren te vervangen door (deels) glazen deuren. Glazen deuren zijn gemaakt van veilig, gehard glas en brengen extra licht in je woning.

Bovendien is een glazen deur een mooie eyecatcher in je interieur, bijvoorbeeld tussen je gang of entree en je woonkamer.

Hoe krijg je meer licht in huis? Begin klein

Een andere indeling van je kamer, frissere en lichte kleuren en daglichtlampen zijn goede manieren om meer licht in huis te krijgen. Experimenteer met kleine dingen en kijk of je zo al meer licht in huis krijgt.

Als dat nog niet genoeg helpt, overweeg dan serieuzere ingrepen. Want hoewel het je tijd en geld kost, wint extra glas in huis het glansrijk.

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 10 MB.
    Je gebruikt een verouderde webbrowser

    Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

    ×