Wat is gelaagd glas? Dikte, isolatiewaarde en meer

Ben je op zoek naar een glazen schuifwand voor jouw veranda, serre of overkapping? Dan kom je in je zoektocht zeer waarschijnlijk de term ‘gelaagd glas’ tegen. Bij de aanschaf van een glazen schuifwand heb je namelijk vaak de keuze uit verschillende glassoorten. Gelaagd glas is daar één van. Maar wat is het? Welke kenmerken heeft het en wat zijn de voordelen? In deze blog praten we je bij.

Wat houdt gelaagd glas in?

De naam zegt het eigenlijk al: gelaagd glas is glas dat bestaat uit meerdere op elkaar geplaatste glaslagen. De lagen zijn met elkaar verbonden door middel van een transparante kunststoffolie. De folie heeft een hoge hechtingsfactor waardoor het glas niet versplintert bij een glasbreuk en er geen opening kan ontstaan. Gelaagd glas is niet te verwarren met dubbelglas. Dubbelglas bestaat uit 2 afzonderlijke glasplaten die door middel van een spouw met elkaar verbonden zijn. De ruimte tussen de glasplaten is gevuld met lucht of edelgas.

Gelaagd glas is veiligheidslas

Er bestaat geen verschil tussen veiligheidsglas en gelaagd glas. Sterker nog, doordat de kans op letsel bij een breuk met gelaagd glas klein is, spreekt men bij gelaagd glas ook wel van veiligheidsglas.

De voordelen van gelaagd glas

De hoge hechtingsfactor van gelaagd glas geeft vele voordelen. We zetten enkele voordelen voor je op een rijtje.

letselwerend en doorvalveilig

Zoals eerder vermeld houdt de folie tussen de verschillende lagen glas de ruit bijeen. Dit voorkomt het ontstaan van scherpe, losse scherven na een breuk. De kans op ernstig letsel wordt hierdoor veel kleiner. Daarnaast zorgt de folie ervoor dat je niet snel door de ruit kan vallen.

inbraakwerend

Gelaagd glas is een stoot- en slagvast glas. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om binnen te komen. Door de kunststoffolie valt de ruit nooit helemaal uit elkaar, zelfs niet als er flink tegenaan geslagen wordt.

hoge isolatiewaarde

In vergelijking met enkelglas heeft gelaagd glas een veel hogere isolatiewaarde. Met gelaagd glas kun je dus veel besparen op stookkosten. Stap je bijvoorbeeld van enkelglas over op gelaagd HR++ glas, dan kun je tot wel € 260,- per jaar besparen.

Gelaagd glas dikte

De dikte van gelaagd glas is afhankelijk van het aantal lagen folie en wordt aangeduid met een cijfercombinatie. Een laag folie is 0,4 mm dik.

Voorbeeld cijfercombinatie:

33/1: de ruit bestaat uit 2 glasplaten van 3 mm dik en 1 laag folie.

44/2: de ruit bestaat uit 2 glasplaten van 4 mm dik en 2 lagen folie.

Toepassingen van gelaagd glas

Het glas wordt vooral gebruikt in situaties waarbij het wenselijk is dat glas bijeengehouden wordt, zoals bij een autoruit of een balustrade. Door de vele voordelige eigenschappen kent gelaagd glas echter meer toepassingen. Denk aan glazen (schuif)wanden en deuren of lage ramen. Doordat er een meerprijs aan gelaagd glas verbonden zit, zie je dit type glas niet vaak zien bij standaard ramen.

Is gelaagd glas verplicht?

In de Nederlandse wetgeving zijn eisen vastgesteld voor het toepassen van veiligheidsbeglazing. Zo is gelaagd glas verplicht in situaties waarbij het risico op doorvallen groot is. Dit is het geval bij ramen waarbij het glas begint onder de 85 cm, gerekend vanaf de vloer en bij serredaken, glazen schuifdeuren en -wanden en lichtstraten. Dubbel gelaagd glas, waarbij zowel de binnenste als buitenste ruit gelaagd is, is niet wettelijk verplicht.

Vragen? Neem gerust contact op

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over gelaagd glas of kun je hulp gebruiken in jouw zoektocht naar de perfecte glazen (schuif)wand? Neem gerust contact met ons op.

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 10 MB.
    Je gebruikt een verouderde webbrowser

    Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

    ×