Welke terrasverwarming is het beste?

Met koud weer op komst wil je evengoed nog gewoon kunnen genieten van je serre, tuinkamer of terrasoverkapping. Gelukkig zijn er meer dan voldoende opties om deze ruimtes te verwarmen tijdens de winterdagen. Maar welke terrasverwarming is het beste voor jouw terras?

Er bestaan verschillende typen terrasverwarmingen. Terrasverwarmingen op gas of elektriciteit, hangend of staand en met of zonder verlichting. Wat de beste terrasverwarmer is voor jouw serre, tuinkamer of terras, hangt af van hoofdzakelijk drie factoren:

 1. het type terras dat je wilt verarmen
 2. De plaats van de terrasverwarming
 3. De gewenste uitstraling van licht

We nemen deze drie factoren hieronder een voor een met je door.

1.    Het type terras dat je wilt verwarmen

Het type terras dat je wilt verwarmen, heeft invloed op het soort terrasverwarming dat het best bij je past. In een open ruimte kies je namelijk een ander soort terrasverwarmer dan in een (deels) afgesloten ruimte.

Open ruimte

Is je terras een open ruimte? Dan heb je voldoende vermogen nodig om de ruimte volledig te verwarmen. Een terrasverwarming op gas heeft meestal een hoger vermogen dan een elektrische terrasverwarming, en wordt daarom gezien als de beste keuze om een open terras te verwarmen.

Dat betekent niet dat een elektrische verwarming helemaal geen optie is. Wil je toch liever een duurzame, elektrische verwarmer? Zorg dan dat je er een kiest met een hoog rendement, zodat de warmte zo veel mogelijk in de ruimte blijft hangen.

Deels afgesloten ruimte

Om de deels afgesloten ruimte onder je overkapping te verwarmen, is een elektrische terrasverwarming al meer geschikt. Doordat de ruimte bijvoorbeeld aan de zijkanten gesloten is, kan de warmte minder gemakkelijk weg. Daardoor is een elektrische verwarming, ondanks dat hij misschien wat minder vermogen heeft dan een terrasverwarming op gas, heel goed in staat om de hele ruimte aangenaam te verwarmen.

Volledig afgesloten ruimte

Wil je je volledig afgesloten serre of tuinkamer verwarmen? Dan is een elektrische terrasverwarming altijd de beste keuze. Een gasverwarming kan namelijk gevaarlijke situaties veroorzaken, omdat hij zuurstof gebruikt voor de verbranding. In een afgesloten ruimte kan daardoor een zuurstoftekort ontstaan. Bovendien heb je in een afgesloten ruimte veel minder vermogen nodig, waardoor een elektrische verwarming prima volstaat.

Tip: Sluit je open ruimte (deels) af

Heb je een open terras en wil je deze graag (deels) afsluiten om meer warmte binnen te houden? Dan is een terrasverwarmer soms niet eens nodig. Je tuinkamer of terras afsluiten kan met een glazen schuifwand of glazen vouwwand. Bekijk ons uitgebreide aanbod.

2.    De plaats van de terrasverwarming

Waar je ook over na moet denken, is de locatie van je terrasverwarmer. Waar je hem wilt plaatsen en of je hem moet kunnen verplaatsen, heeft namelijk invloed op de beste keuze voor jou. Op het gebied van plaatsing, kun je onderscheid maken tussen twee soorten terrasverwarmers: hangende en staande verwarmers.

Hangende terrasverwarmer

Een hangende terrasverwarmer monteer je vast aan de wand of aan het plafond. Als je daar plaats voor hebt, brengt dat een aantal handige voordelen met zich mee. Zo neemt een hangende terrasverwarmer weinig ruimte in beslag en zijn de meeste hangende verwarmingen heel eenvoudig met een afstandsbediening te bedienen.

Staande terrasverwarmer

Ook een staande terrasverwarming heeft echter voordelen. Door deze precies te plaatsen op de plek waar je de meeste warmte nodig hebt, profiteer je maximaal van de warmte die de verwarming afgeeft. Daarnaast is een staande terrasverwarmer vaak gemakkelijk te verplaatsen en kun je hem op warme dagen dus ook opbergen.

3.    De gewenste uitstraling van licht van de terrasverwarming

Een derde punt waar je op moet letten, is de uitstraling van licht van je terrasverwarming. Terrasverwarmers stralen vaak een oranje lichtgloed uit en die is niet voor iedereen fijn. Dit kan een reden zijn om voor een verwarming op gas te kiezen. De oranje gloed is bij gasverwarmingen namelijk aanzienlijk minder dan bij elektrische terrasverwarmers.

Toch zijn er ook elektrische terrasverwarmingen waarbij de lichtuitstraling minder groot is. Zo zijn er ‘Low Glare’-terrasverwarmingen, die veel minder licht geven dan reguliere elektrische terrasverwarmers. Ook kun je kiezen voor een donkerstraler. Die verwarmt alleen en geeft verder helemaal geen licht.

Weten wat de beste terrasverwarming is in jouw situatie?

Er is dus meer dan genoeg keuze op het gebied van terrasverwarmingen. Heb je nog vragen over de verschillende soorten terrasverwarmingen? Neem dan gerust contact met ons op. We zullen je vragen zo snel mogelijk proberen te beantwoorden.

 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 10 MB.
  Je gebruikt een verouderde webbrowser

  Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

  ×