Balkon veilig maken voor je kind

Lekker luieren op het balkon is heerlijk, maar met kinderen kan dit best een uitdaging zijn. Ze hebben ruimte nodig om te spelen en als je niet uitkijkt klimmen ze overal op. Je wilt er dus zeker van zijn dat jouw balkon veilig en kindvriendelijk is.

In deze blog vertellen we wat je kunt doen om je balkon veilig te maken voor je kind. Zo kun jij met een gerust gevoel genieten van de buitenlucht!

1)    Zorg dat de balustrade hoog genoeg is

We beginnen meteen met de belangrijkste: de balustrade. Deze moet hoog genoeg zijn (bij voorkeur 120 cm). Bij de meeste nieuwere woningen is dit in orde, maar bij oudere huizen kan het nog wel eens zijn dat deze nog niet aan de actuele veiligheidseisen voldoet. Check dit dus voor de zekerheid.

Is de balustrade van je balkon te laag? Dan adviseren we je om hier actie op te ondernemen. Bijvoorbeeld door een nieuwe balustrade te plaatsen of je balkon dicht te maken met glas.

2)    Balkon dichtmaken

Veel balkon-balustrades zijn gemaakt van spijlen. Is dit bij jou ook het geval? Houd bij het kindveilig maken van je balkon dan ook rekening met de ruimte tussen de spijlen. Een eenvoudige en laagdrempelige oplossing hiervoor is om je balkon af te schermen met een veiligheidsnet.

Vind je een net voor je balkon niet mooi of vind je dit niet voldoende? Zoals hierboven al benoemd, kun je er ook voor kiezen om je balkon dicht te maken met balkonbeglazing. Hiermee maak je jouw balkon helemaal dicht. Zo heb je een veilige balkon afrastering, maar behoud je wel je uitzicht. En dat is natuurlijk ook fijn!

3)    Onderkant van het balkon dichtmaken

Sommige balkons hebben standaard al een glazen afrastering, met aan de onderkant een gapend gat. Een prima basis, maar 100% veilig voor je kind is het niet. Kinderen kunnen te makkelijk door het gat heen kruipen.

Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen door het deel tussen de reling en vloer dicht te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een stevig gaaspaneel aan de reling te bevestigen. Let hierbij wel op dat je het paneel stevig vastmaakt, zodat het niet meer kan bewegen.

4)    Creëer een kindvriendelijk balkon met een zachte ondergrond

Een kindvriendelijk balkon moet uiteraard veilig zijn, maar ook aantrekkelijk voor je kids om op te spelen. Creëer bijvoorbeeld een aparte ‘speelhoek’ met een lekker zachte ondergrond, bijvoorbeeld een speelkleed voor buiten. Zo hebben je kinderen een zacht oppervlak om op te spelen en voorkom je dat ze schrammen of blauwe plekken krijgen van de harde vloer.

Ook leuk: bedek de vloer van je balkon met kunstgras. Zo heb je een fijne ondergrond en ziet je balkon er direct wat groener uit.

5)    Voorkom klimmen en klauteren op het balkon

Het ligt misschien redelijk voor de hand, maar toch wordt het nog wel eens over het hoofd gezien: klim- en klautergevaar door meubels en andere accessoires. Plaats daarom nooit kratjes, stoelen of plantenbakken dicht bij de balkonafrastering.

Wil je je balkon toch een beetje opfleuren met plantenbakken of andere accessoires? Ga voor plantenbakken of decoratie aan de muur. Daarmee bespaar je ook nog eens ruimte!

6)    Creëer een mini-moestuin

Dan nog een laatste tip om je balkon leuker te maken voor je kids: creëer er een mini-moestuin! Vooral als je kinderen iets ouder zijn is dit een leuke manier om ze te vermaken. Want hoe leuk is het om je eigen tomaten, kruiden of aardbeien te zien groeien? Eén of twee balkonbakken is al voldoende om een aantal verschillende gewassen te kweken. En dat is niet alleen leuk om te doen, maar ook heel leerzaam. Een balkon veilig maken voor kinderen doe je zo!

Advies van onze specialisten

Zoals je leest zijn er genoeg opties om je balkon veiliger en kindvriendelijker te maken. Ben je naar aanleiding van deze blog benieuwd naar de mogelijkheden voor het dichtmaken van je balkon? De collega’s van Glazen Wanden Specialisten denken graag met je mee. Neem contact op voor meer informatie en een persoonlijk advies.

Samen maken we jouw balkon veilig en kindvriendelijk.

  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 10 MB.
    Je gebruikt een verouderde webbrowser

    Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

    ×